W dzisiejszych czasach konkurencja w branży hotelarskiej jest ogromna, a dostęp do czystej, a przede wszystkim bezpiecznej wody pełni kluczową rolę w zapewnieniu gościom komfortowych warunków pobytu. Jak zadbać o wygodę odwiedzających, zapewnić im bezpieczeństwo i jeszcze na tym zaoszczędzi?
Jak zadbać o odpowiednią jakość wody w hotelach i pensjonatach?
Właściciele obiektów wypoczynkowych szukają rozmaitych sposobów, aby przyciągnąć do siebie nowych odwiedzających. Rzadko mówi się jednak o tym, że poza wszelkimi udogodnieniami, na zadowolenie gości znacząco wpływa też jakość wody. Ultraczysta woda tworzy wrażenie luksusu, podkreśla wyjątkowość obiektu i troskę o gości, a także ma realny wpływ na pozytywne wrażenia z pobytu. Z kolei woda o nieprzyjemnym posmaku, brunatnej barwie lub podwyższonej mętności, może przysporzyć właścicielom nie lada problemów.
Pomijając niezadowolenie gości, przekładające się na negatywne opinie w internecie i znaczne straty finansowe, nieodpowiednio utrzymane systemy zaopatrzenia w wodę mogą być też źródłem poważnego niebezpieczeństwa. Przykładem jest tutaj chociażby powszechnie występująca w obiegach ciepłej wody użytkowej bakteria Legionella, powodująca chorobę Legionistów, czyli zagrażającą życiu formę zapalenia płuc. Będąc śmiertelnym zagrożeniem dla gości i personelu, pojawienie się bakterii Legionella w systemach c.w.u. może także nieodwracalnie zniszczyć reputację obiektu, narazić go na zamknięcie przez Sanepid, kary pieniężne i pozwy sądowe.
Jak chronić obiekty wypoczynkowe przed bakterią Legionella?
Jako że na właścicielach hoteli i kurortów ciąży odpowiedzialność za zdrowie i bezpieczeństwo gości, obiekty muszą spełniać wymagające normy odnośnie jakości wody. Należy podkreślić też, że lepiej “zapobiegać niż leczyć”, a skutki namnożenia się bakterii w instalacji mogą być naprawdę tragiczne. Jedną z najbardziej nowoczesnych metod dezynfekcji zapewniających skuteczną ochronę przed Legionellą jest dezynfekcja wody dwutlenkiem chloru. W przeciwieństwie do dezynfekcji chlorem, pozbawiona jest skutków ubocznych charakterystycznych dla tej metody - smak i zapach wody pozostają bez zmian. Dezynfekcja wody dwutlenkiem chloru jest także skuteczna niezależnie od PH, zwalcza zarodniki, wirusy i glony, gwarantuje wyższą stabilność oczyszczania oraz, w przeciwieństwie do dezynfekcji chlorem, nie tworzy rakotwórczych trihalometanów (THM).
Nieodpowiednia jakość wody a koszty dla obiektu wypoczynkowego.
Problemem, który generuje znaczne koszty, jest też woda o zbyt dużej twardości. Związane jest to zwłaszcza z podgrzewem wody – wraz ze wzrostem temperatury coraz łatwiej wytrącają się obecne w wodzie jony wapnia i magnezu, co prowadzi do powstawania tak zwanego “kamienia kotłowego”. Konsekwencji tego zjawiska, które bezpośrednio odbiją się na naszym portfelu, jest niestety wiele. Możemy wymienić wśród nich znaczne straty energii cieplnej (jednomilimetrowa warstwa kamienia obniża wydajność instalacji nawet o kilkadziesiąt procent), awarie działania armatury sanitarnej i trudny do usunięcia biały nalot. Nie zapominajmy jednak, że to także znaczne obniżenie komfortu dla gości. Zbyt twarda woda przekłada się na mniej efektywne działanie kosmetyków i środków czystości, a także pogarsza kondycję włosów i skóry. Rozwiązaniem problemów związanych ze zbyt dużą twardością wody jest inwestycja w odpowiedni zmiękczacz. AquaSoftener to urządzenie działające na zasadzie wymiany jonowej, podczas której jony wapnia i magnezu wymieniane są na nieszkodliwe jony sodu.
Bezpieczeństwo wody w obiekcie - podsumowanie.
Pamiętajmy, że odpowiednia jakość wody, bezpieczeństwo a także efektywna eksploatacja instalacji są ze sobą powiązane. Inwestycja w odpowiednie systemy oczyszczania wody to przecież nie tylko ochrona i zwiększenie komfortu gości, lecz także wzrost efektywności wymiany ciepła w wymiennikach i instalacjach, co w dobie drastycznie rosnących cen energii, przekłada się to na znacznie niższe rachunki. Chcesz poprawić jakość wody w obiekcie? Zapraszamy do kontaktu!