NOCLEG24H.PL

Co zjeść w Kołobrzegu? Najlepsze lokalne przysmaki

Opublikowano: 07-12-2022

Kategoria: Przewodnik turystyczny

Wróć do spisu wpisów


Nienaganna obsługa i dobre jedzenie to nie jedyne wyznaczniki atrakcyjnej nadmorskiej restauracji. Powinniśmy także mieć możliwość spróbowania lokalnych potraw, których na co dzień nie mamy okazji ani możliwości zamówić. Na co zwracać uwagę poszukując dobrego miejsca na obiad w Kołobrzegu? Jakich przysmaków warto spróbować w tym rejonie Polski?

  

Miasto pełne atrakcji - dlaczego warto wybrać Kołobrzeg?

Kołobrzeg i jego bliskie okolice to prawdziwy raj dla turystów, i to nie tylko tych lubujących się w opalaniu. Poza morzem, plażą i wszystkimi atrakcjami z nimi związanymi znajdziemy tu wiele muzeów, zabytków i szlaków turystycznych, które pozwolą nam na aktywne spędzenie czasu. Centrum miasta również ma dla nas wiele rozrywek, począwszy od pięknych zabytków i ogrodów, miejsc z dobrym jedzeniem czy dyskotek, a skończywszy na różnego rodzaju grach i zabawach. Miasto jest również ciekawym punktem na kulinarnej mapie Polski, jako że możemy zjeść tu nie tylko owoce morza, ale także spróbować lokalnej kuchni opartej o tradycyjne receptury. Wyjazd do Kołobrzegu jest więc świetnym wyborem zarówno dla singla czy pary, jak i rodziny spędzającej wakacje czy ferie razem z dziećmi.

 

Restauracja w Kołobrzegu - dania kuchni europejskiej i bogactwo morza

Kołobrzeg jest miastem bardzo ciekawie położonym, jeżeli chodzi o jego kulinarny aspekt. Z jednej strony z racji bliskości morza mamy dostęp do wielu ryb słonowodnych, a z drugiej strony pobliskie rzeki i jeziora dostarczają również ryb z wód słodkich. Każda dobra restauracja w Kołobrzegu ma więc wiele różnych dań opartych właśnie o ryby, gdzie klasyczne "fish n chips" jest zaledwie wstępem do ogromu różnorodnych dań. Zjemy tutaj między innymi pstrągi, sielawy, mintaje czy łososia, w dodatku przygotowane na niezliczoną ilość sposobów. Jednym z najbardziej niecodziennych dań są pierogi z pstrąga, zupa rybna oraz kiszony łosoś, które raczej nieczęsto spotkamy w innych rejonach kraju. Dla wielbicieli bardziej konkretnych posiłków Kołobrzeg oferuje również unikatowe wyjątkowe dania mięsne, jak na przykład szynka świdwińska czy popularne w tym regionie potrawy z gęsiną.

 

 

Jak szukać najlepszych obiektów kulinarnych?

Jeżeli chcemy zjeść dobrze - i przy okazji spróbować lokalnych przysmaków - zawsze warto podejrzeć, gdzie w mieście stołują się jego rodowici mieszkańcy. Jest to uniwersalna zasada, która świetnie sprawdza się zarówno w Polsce, jak i za granicą. Dania obiadowe w karcie wybranej restauracji powinny być w niezbyt dużej ilości, dzięki czemu mamy pewność że będą przygotowane na bieżąco i ze świeżych półproduktów. Ważnym aspektem jest również profesjonalna obsługa, która będzie w stanie nam doradzić, czego warto spróbować. Jeżeli interesują nas także lokalne alkohole, jak na przykład miód, warto poszukać obiektu, dla którego będą one specjalnością lokalu - wtedy dane nam będzie spróbować prawdziwych, miejscowych przysmaków.

 

Kołobrzeg jest miastem niewątpliwie bardzo ciekawym, zarówno pod względem atrakcji turystycznych, jak i samej kuchni. Szukając miejsca, w którym będziemy mogli dobrze zjeść powinna liczyć się nie tylko świetna lokalizacja, ale również wielkość menu oraz to, jakie pozycje się w nim znajdują. Jeżeli podróżujemy z dziećmi warto wybrać lokal z dodatkowym menu dla najmłodszych, tak aby nasze pociechy również mogły spróbować lokalnych smakołyków.



Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Akceptuję