Zawiera mleko, sól, bakterie fermentacji mlekowej i podpuszczkę mikrobiologiczną – to opis jednego z najpopularniejszych serów na świecie. Gouda – bo o nim mowa – jest kochany przez miliony osób. Ma wyrazisty, pobudzający zapach i doskonały, śmietankowy smak. Polski producent sera – MSM Mońki – przygotował listę dań, jakie można wykonać przy użyciu Goudy. Warto mieć je na uwadze.
Polski producent sera przedstawia najciekawsze przepisy na dania z wykorzystaniem Goudy
Gouda to gatunek sera półtwardego, który jest popularny na całym świecie. To rodzaj sera holenderskiego, który pełną dojrzałość uzyskuje od 10 do 12 tygodni. Ma wysoką zawartość białka i doskonale sprawdza się jako dodatek do wielu potraw. Polski producent sera MSM Mońki (https://msm-monki.pl/) przygotował listę przepisów z wykorzystaniem tego jednego z najstarszych serów na świecie.
Polski producent sera poleca muffinki na ostro
Gouda doskonale nadaje się jako dodatek do potraw. Wzbogaca ich smak i sprawia, że dania wyglądają estetycznie. Co będzie potrzebne do przygotowania muffinek na ostro? Polski producent sera rekomenduje następujące składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g sera Gouda MSM Mońki w bloku
- 75 ml oleju
- duże opakowanie jogurtu naturalnego
- 2 średniej wielkości jajka
- pół łyżeczki soli
- pieprz, paprykę ostrą
- natkę pietruszki i zioła prowansalskie
- 30 g sera Gouda MSM Mońki w bloku do posypania potrawy.
Sposób przygotowania: na początku należy przesiać mąkę wraz z przyprawami. Następnie dodać jajka, starty na tarce z dużymi oczkami ser, jogurt i olej. Całość wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Gotową miksturę umieszczamy w foremkach wyłożonych papierem i napełniamy je. Na wierzch wykorzystajmy starty żółty ser i paprykę. Muffinki należy piec w temperaturze 190 stopni od 20 do 25 minut. I gotowe! (https://msm-monki.pl/kategorie_produktow/sery-typu-szwajcarskiego/)
Zapiekanka warzywna z makaronem i serem
Polski producent sera zapewnia, że Goudę można wykorzystać na różne sposoby. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do zapiekanki warzywnej. Oto jej składniki:
- 150 g sera Gouda MSM Mońki w bloku
- 1 cebula
- 1 papryka
- 250 g makaronu typu rurki
- 1 brokuł
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
- 3 łyżki śmietany
- Kilka ząbków czosnku.
Sposób przygotowania: warzywa typu papryka, brokuł, cebula należy lekko podsmażyć na patelni. Następnie umieścić je w pojemniku. W oddzielnym garnku ugotować makaron tak, by nie był zbyt twardy ani za miękki. Jajka należy połączyć ze śmietaną, serem i czosnkiem – co stworzy jednolitą masę. W naczyniu żaroodpornym umieścić makaron i przekładać z warzywami, a całość polać sosem. Na koniec dodać starty ser. Zapiekać w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez nie więcej niż 20 minut.
Danie można także urozmaicić o mięso, np. kurczaka, lub inne warzywa, np. cukinię.
Pomidory po prowansalsku
To danie świetnie nadaje się jako codzienna przekąska lub przystawka podczas domowego przyjęcia. Aby je wykonać potrzebne będą:
- 4 pomidory średniej wielkości
- 1-2 ząbki czosnku
- 50 g sera Gouda MSM Mońki w bloku
- natka pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz
- oliwa
Sposób przygotowania: pomidory należy przekroić na dwie równe części i wydrążyć z nich miąższ (nie wyrzucamy go). Następnie rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek i delikatnie podsmażamy warzywa tak, aby nie straciły kształtu. Kolejnym krokiem jest usmażenie miąższu z czosnkiem i natką pietruszki. Nadzienie należy włożyć do pomidorów i posypać serem Gouda. Całość zapiekać w piekarniku w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez ok. 20 minut.
Więcej przepisów z wykorzystaniem sera Gouda znajduje się na stronie internetowej MSM Mońki.